Tips

Olijfles Thierry OlivierOlijfles bij Meneer Olijfboom in Sainte-Maxime (20min van Vidauban)

Was olijfolie eerst iets waar je mee kookte en verder niet over nadacht, het wordt steeds de ‘bon ton’ om op dezelfde manier over olijfolie te praten als over wijn. En het op dezelfde dwepende manier te proeven. Vlak bij Sainte Maxime ligt een van de grootste olijfboomgaarden van de Var, die van Thierry Olivier. Hij vertelt je alles wat een modern mens moet weten over olijfolie, ook vloeibaar goud genoemd.

Thierry verzorgt er gratis rondleidingen van 1 april tot eind september doorheen de olijfboomgaarden.

Naam : Domaine de la Pierre Plantée

Adres : Route du Muy, Sainte Maxime (20 min van Vidauban)

http://www.domainelapierreplantee.com/

Telefoon : +33 (4) 94 96 65 65

Kruidige kopstoot en gevulde groenten in Collobrières (35 min van Vidauban)

Wil je de Provence goed proeven, ga dan naar één van de vele authentieke restaurants.facade-du-restaurant

1 van de beste is “La Petite Fontaine” onder de kastanjebomen van het dorp Collobrières. Beleef hier de provencaalse keuken op zijn best :

Daube : in wijn gesmoord vlees

Pissaladière : uien / ansjovis taart

Petits farcis de légumes : gevulde groenten

Andere specialiteit is de truffel die je tussen half oktober en april op de markten vindt.

Er wordt je hier niet gevraagd wat je wilt drinken, alleen welke kleur het zal worden. Je betaalt wat je drinkt uit de fles  die uiteraard een Cötes de Provence bevat en na de koffie krijg je een kruidige kopstoot, een “marc de provence” pour rincer la tasse (het kopje schoonspoelen)

Naam : La petite fontaine

Adres : 6 Place Republique – 83610 Collobrieres

Telefoon : +33 (0)494 480012

Combineer deze uitstap met een kastanjewandeling rond het klooster van anderhalf uur.cloitre

Het “massif des Maures” is een aaneenschakeling van heuvels en kastanjebomen. Middenin ligt het sfeervolle hoofddorp van kastanjes : Collobrières. Even verder ligt een van de meest indrukwekkende kloosters van de hele regio.

Begin de wandeling op de parkeerplaats, met het klooster aan je linkerhand. Bij de tweesprong neem je het pad naar rechts en je blijft hierna rechts aanhouden. Na een uur neem je de vijfsprong, de richting ‘Coulette’. Neem rechts het pad naar beneden (Chartreuse 1 km). MOOI !!!

Een ander typisch provencaals restaurant, vlakbij Vidauban in het stadje La Motte is Restaurant  Domaine de La MauretteDe La  Maurette.(10min van Vidauban)

Een wijnbouwer die een restaurant gestart is vele jaren geleden en enkel de wijn van het huis “ Domaine de La Maurette” serveert.  A la carte mogelijk maar ook menu’s van 25€ en 35€ beschikbaar.  Laat u verrassen door de hamburger “MONSTER”…..

Naam : Restaurant de la Maurette

Adres : Route de Callas – 83920 La Motte

Telefoon : +33 (0)4 94 45 92 82 – http://restaurant-lamaurette.com/

Ga eens eten ” avec les pieds dans le sable “ (20 min van Vidauban)

Wil u eens lekker eten met de voeten in het zand, anders gezegd eten op het strand, dan moet u zeker ‘Les Sablettes’ proberen in Fréjus (20 minuten van Vidauban)Les Sablettes Fréjus

Eén van de vele specialiteiten zijn de “ Moules à la Roquefort” Mosselen met Roquefort kaas…Lekkerrrrrr.

Reservatie in hoogseizoen noodzakelijk. Vergeet niet een tafel te reserven ‘avec les pieds dans le sable’

Naam : Les Sablettes

Adres: Boulevard de la Libération, 83600 Fréjus, Frankrijk

Telefoon:+33 4 94 51 27 54

Zwerven met ezels en wijn in Taradeau (10 min van Vidauban) Ezelwandeling Taradeau

Op excursie door de mooiste wijngaarden van de Var met een ezel, een fles wijn en de bijhorende wijnboer. Dat kan in Taradeau. De ezels dragen de kinderen en de manden met wijn en Provencaalse specialiteiten. Kijken, proeven en ruiken : de Provence op zijn best !

De gastheer, José Garcia, past de wandelroute aan  naar wens, langere steilere routes voor sportieve wandelaars of kortere rustigere routes voor kinderen en oudere mensen.

De wandeling doorkruist het glooiende landschap tussen Taradeau en Les Arcs en begint om een Ezel Taradeauuur of negen. De eerste stop is al om 10 uur voor – hoe kan het anders- het eerste glas witte wijn van de dag met “pain d’épices” (kruidenkoek) door José zelf gemaakt. De tweede eet – en wijnronde vindt plaats bij monsieur Bertin in de tuin onder de platanen van een authentieke prachtige Provençaalse Mas: Ferme de Belveset. Hier kun je geitenkaas kopen. Om het beeld nog idyllischer te maken, worden er wat jonge geitjes tussen de picknickers losgelaten.

Vervolgens gaat de wandeling door na de lunch en wachten er nog enkele leuke verrassingen…

Tel José Garcia : 0033 4 94 73 52 34 of  0033 6 03 89 92 22http://anon.free.fr/

Dagwandeling van 9:00 tot 18:00 inclusief picknick of avondwandeling (17:00 – 21:30) met wijnproeverij, kaas, honing en nougat.

Prijs : 25€ per dag (voor kinderen 20€)